Przejdź do treści
EBD 2020
Oficjalna strona turystyczna Bydgoszczy

Artyści w Bohemie: Joanna Brodzik

Gdzie?
Artyści w Bohemie: Joanna Brodzik

Miliony widzów pokochały ją jako serialową Magdę M., ale Joanna Brodzik to nie tylko popularna aktorka. Podczas wieczoru w Bohemie zaprosi wraz Szefem Kuchni Restauracji Weranda na kolację degustacyjną z autorskim menu. To będzie wieczór pełen wyjątkowych smaków i opowieści.


Joanna Brodzik to uwielbiana aktorka filmowa, telewizyjna i teatralna. Postaci, które zagrała w serialach „Kasia i Tomek”,” „Magda M.” czy serii „Rozlewisko” przyniosły jej ogromną sympatię widzów oraz popularność. Ma na koncie kilkadziesiąt ról i wiele nagród. Otrzymała m.in. Nagrodę Miesięcznika CINEMA „Z Cinema do Cannes” czy Telekamerę w kategorii Najlepsza Aktorka. W tym roku obchodzi jubileusz 30 – lecia pracy zawodowej.


Joanna Brodzik, to też prezeska Fundacji „Opiekun Serca” i dyplomowana trenerka Szkoły Trop, aktywnie poszukująca w swoich projektach zawodowych możliwości popularyzowania aktywnego słuchania i empatii w działaniu.


O „smaczliwościach świata”


Podczas spotkania w Bohemie odkryjemy jej kolejny talent, jakim jest gotowanie. Joanna Brodzik to pasjonatka życia. Smakoszka. Jej debiut literacki „Umami. Opowieści i przepisy” to pełna humoru gawęda kulinarna, będąca zapisem pasji i zgromadzonej przez lata wiedzy. Pozycja została z dużym szacunkiem przyjęta przez środowisko profesjonalistów w dziedzinie gastronomii. Jej przepisy powstały z miłości do ludzi, szacunku do produktów i umiejętności słuchania historii opowiadanych przy wspólnym stole. To sensualna podróż przez kontynenty pachnące cynamonem, szafranem, dojrzałymi pomidorami i ukochanymi truskawkami. Ta lektura to wyśniona gawęda kulinarna, którą każdy będzie mógł podzielić się z bliskimi.


Wśród opowieści i smaków


Kolacje degustacyjne połączone ze spotkaniami autorskimi, organizowane przez najwybitniejszych szefów kuchni wraz z Joanną to niezwykle ekscytujące i ubogacające podróże do krainy przypraw i potraw.


Tak będzie również 27 lipca w Bohemie. Przed nami wieczór z wyjątkowymi opowieściami i menu, które specjalnie na ten jeden wieczór Joanna Brodzik stworzy wraz Szefem Kuchni Restauracji Weranda Kamilem Wełnicem.


– „Moją debiutancką książkę „Umami. Opowieści i przepisy” wyśnioną, wymarzoną gawędę kulinarną napisałam w czasie pandemii. By podarować sobie bezpieczną przestrzeń pośród wspomnień, historii i ludzi, których miałam szczęście spotkać. By w ograniczeniu znaleźć dla siebie ukojenie – opowiada Joanna Brodzik – Kocham gotować. Choć tak naprawdę najważniejsze są dla mnie szacunek do ludzi, dialogu i wzajemnej obecności jaką możemy sobie podarować siadając do jednego stołu. Nie wiedziałam, że potrafię napisać książkę. Nie wiedziałam, jak zareagują na nią czytelnicy i czytelniczki. To, że cieszy się powodzeniem, że wzrusza, porusza, że dostarcza wiedzy i wrażeń – jest dla mnie wspaniałym doświadczeniem, które pragnę rozwijać.”


Pasja, która łączy ludzi


Joanna Brodzik zdradza, że największą kulinarną inspiracją była dla niej babcia. – „ Jedzenie to nie tylko spożywanie tego, co finalnie trafi na talerz, ale spotkania z ludźmi. Ona bardzo to kultywowała. Przy niewielkim stole potrafiła zmieścić ponad dwadzieścia osób. To postanowiłam sobie od niej przywłaszczyć – opowiadała aktorka w „Dzień Dobry TVN”. Jest przysłowie: „Jeśli jesteś szczęściarzem większym niż inni, buduj dłuższe stoły, a nie wyższe mury”. Joannie Brodzik sztuka ta udaje się doskonale. Bo – jak podkreśla aktorka – jedzenie z radością z innymi, przygotowywanie posiłków z sercem jest nie tylko zamienianiem produktów w danie, lecz także zamienianiem posiłku w energię, która odżywia nas całych. – Dla mnie najważniejsza jest wspólna obecność przy stole. Dedykuję tę książkę tym, z którymi miałam i mam szczęście przy tym stole siedzieć. Posilać się między kolejnymi kęsami naszą bliskością, śmiechem, radością, zwierzeniami – wyznaje.


Spotkanie w sobotę 27 lipca 2024 roku o godzinie 17:00. Bilety w cenie 350 zł/osoba obejmują wstęp na spotkanie autorskie z Joanną Brodzik oraz wykwintną kolację, ktorej menu aktorka stworzy wraz z Szefem Kuchni Weranda Kamilem Wełnicem. Przy rezerwacji prosimy o informację o dietach lub uczuleniach.


Podczas wieczoru będzie można nabyć książkę Joanny Brodzik „Umami. Opowieści i przepisy”.


INFORMACJE i REZERWACJE
Telefon +48 52 5 600 602


______________________
Kalendarz wydarzeń
   odbywających się w    Bydgoszczy    miej zawsze pod ręką dzięki    aplikacji mobilnej    (Android i iOS). 
______________________
Informacje o wydarzeniach przesyłajcie na adres    wydarzenia@visitbydgoszcz.pl    
______________________
Bydgoskie Centrum Informacji nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany miejsc, godzin i dat wydarzeń. 


 

do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tę opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki. Polityka prywatności

Rozumiem