Kuchnia Historyczna w Ostromecku. Kociewie.
Gdzie?Światowy Dzień Kociewia 10 lutego 2024
Kuchnia Historyczna – to część Kuchni Pałacowej w Ostromecku. W czasie organizowanych spotkań będziemy zajmować się dziedzictwem kulinarnym województwa kujawsko-pomorskiego. Nie zabraknie historycznych przepisów, regionalnych zwyczajów oraz produktów tradycyjnych, a to wszystko połączone z degustacją.
Spotkania prowadzone są przez Annę Kornelia Jędrzejewską – kuratorkę Sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK w Bydgoszczy oraz kuchmistrza Błażeja Mirotę – szefa Kuchni Historycznej przy współudziale zaproszonych gości.
Wydarzenia organizowane są w Starej Kuchni – miejscu, w którym onegdaj przygotowywano pałacowe potrawy. Inaugurujemy cykl w Światowy Dzień Kociewia – 10 lutego
W programie:
- Kociewie i jego dziedzictwo kulinarne – Anna Kornelia Jędrzejewska – kurator sekcji Dziedzictwa Kulinarnego MCK
- Fjut kociewski na maślance – prezentacja i degustacja regionalistka Magdalena Potulska
- Zylc kociewski – prezentacja i degustacja kuchmistrz Błażej Mirota – szef kuchni Historycznej Pałace Ostromecko
Miejsce: Stara Kuchnia
Koszt: 25 zł
Zapisy: recepcja@palaceostromecko.pl
______________________
Kalendarz wydarzeń odbywających się w Bydgoszczy miej zawsze pod ręką dzięki aplikacji mobilnej (Android i iOS).
______________________
Informacje o wydarzeniach przesyłajcie na adres wydarzenia@visitbydgoszcz.pl
______________________
Bydgoskie Centrum Informacji nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany miejsc, godzin i dat wydarzeń.