Przejdź do treści
EBD 2020
Oficjalna strona turystyczna Bydgoszczy

Wspólna uczta. Warsztaty kuchni kurdyjskiej

Wspólna uczta. Warsztaty kuchni kurdyjskiej

Informacje od Organizatora:
Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Kuchnia bez pokoju” - warsztaty kuchni kurdyjskiej pt.:
„Wspólna uczta”
Tym razem podczas wydarzenia skupimy się na więziach i wspólnocie. Porozmawiamy o tym jak świętują Kurdowie w gronie rodziny i znajomych.
Poznamy smak "czerwonej" i "białej" dolmy oraz misterny sposób zawijania różnorodnego nadzienia w liście winogron - sztukę, którą Kurdyjki posiadły w stopniu doskonałym. Zapoznamy się z mhalabi - słodkim deserem z mąki ryżowej. Spróbujemy aromatycznej herbaty z kardamonem, którą wypijemy siedząc na dywanie i słuchając opowieści o kurdyjskiej gościnności.
Warsztaty poprowadzą:
Shahram Ismael, która urodziła się i wychowała w mieście Erbil w Kurdystanie. Przyjechała do Polski w 2019 roku na studia na kierunku Finanse i Rachunkowość, ukończyła je w październiku 2022 roku. Mieszka w Krakowie i tęskni za kuchnią swojej mamy...
Monika Kucia - dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich i z Muzeum Narodowym w Gdańsku. Współautorka i producentka filmów o charakterze edukacyjno-promocyjnym dla Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Kultury Polskiej w Nowym Jorku. Kuratorka naszego cyklu "Kuchnia bez pokoju".
W spotkaniu weźmie udział:
Agnieszka Siejka – biolog, podróżniczka, edukatorka. Pracuje na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, prowadzi zajęcia dla dzieci i młodzieży z edukacji międzykulturowej i globalnej. Koordynatorka projektów lokalnych i międzynarodowych. Prezeska Fundacji Verde.
Całość koordynuje:
Anna Kornelia Jędrzejewska - kierowniczka Pracowni Etnografii MOB, badaczka historii jedzenia, organizatorka wydarzeń kulinarnych.
W organizacji wydarzenia uczestniczą szefowie kuchni i kucharze z
- Warzelnia Piwa w Bydgoszczy (Mariusz Barczewski, Chetan Sapkota)
- Kuchnia Pałacowa - Pałace Ostromecko – Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy (Mikołaj Bąkowski, Błażej Mirota)
- Apteka Restauracja&Koktajlbar
W ramach wydarzenia odbędzie się także zwiedzanie wystawy „Kurdystan. Oblicza trwania” – w cenie biletu wstępu.
Zapisy: etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl
Wstęp do muzeum – 50 zł
Współpracujemy ze stowarzyszeniem FRYMARK bydgoski oraz Szlakiem Krajoznawczo Kulinarnym "Niech Cię Zakole" wraz z Instytutem Zootechniki - Państwowym Instytutem Badawczym i Music Cafe Szpulka.
Zamierzonym efektem działań w ramach wydarzenia jest stworzenie unikalnej oferty pobudzającej lokalną aktywność w sektorze HoReCa w mało atrakcyjnym turystycznie okresie. Potencjał rozwojowy tego pomysłu docenił Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, który wsparł organizację projektu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Projekt współfinansowany przez Miasto Bydgoszcz.
Partnerem głównym wystawy jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.


______________________
Kalendarz wydarzeń
odbywających się w Bydgoszczy miej zawsze pod ręką dzięki aplikacji mobilnej (Android i iOS).
______________________
Informacje o wydarzeniach przesyłajcie na adres wydarzenia@visitbydgoszcz.pl
______________________
Bydgoskie Centrum Informacji nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany miejsc, godzin i dat wydarzeń. 

do góry

Nasza strona korzysta z plików cookies w celach statystycznych, marketingowych i promocyjnych. Możesz wyłączyć tę opcję w ustawieniach prywatności swojej przeglądarki. Polityka prywatności

Rozumiem