Przejdź do treści
EBD 2020
Your official city guide to Bydgoszcz
#visitbydgoszcz

Wspólna uczta. Warsztaty kuchni kurdyjskiej

Gdzie?
Wspólna uczta. Warsztaty kuchni kurdyjskiej

Informacje od Organizatora:
Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu „Kuchnia bez pokoju” - warsztaty kuchni kurdyjskiej pt.:
„Wspólna uczta”
Tym razem podczas wydarzenia skupimy się na więziach i wspólnocie. Porozmawiamy o tym jak świętują Kurdowie w gronie rodziny i znajomych.
Poznamy smak "czerwonej" i "białej" dolmy oraz misterny sposób zawijania różnorodnego nadzienia w liście winogron - sztukę, którą Kurdyjki posiadły w stopniu doskonałym. Zapoznamy się z mhalabi - słodkim deserem z mąki ryżowej. Spróbujemy aromatycznej herbaty z kardamonem, którą wypijemy siedząc na dywanie i słuchając opowieści o kurdyjskiej gościnności.
Warsztaty poprowadzą:
Shahram Ismael, która urodziła się i wychowała w mieście Erbil w Kurdystanie. Przyjechała do Polski w 2019 roku na studia na kierunku Finanse i Rachunkowość, ukończyła je w październiku 2022 roku. Mieszka w Krakowie i tęskni za kuchnią swojej mamy...
Monika Kucia - dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich i z Muzeum Narodowym w Gdańsku. Współautorka i producentka filmów o charakterze edukacyjno-promocyjnym dla Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Kultury Polskiej w Nowym Jorku. Kuratorka naszego cyklu "Kuchnia bez pokoju".
W spotkaniu weźmie udział:
Agnieszka Siejka – biolog, podróżniczka, edukatorka. Pracuje na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, prowadzi zajęcia dla dzieci i młodzieży z edukacji międzykulturowej i globalnej. Koordynatorka projektów lokalnych i międzynarodowych. Prezeska Fundacji Verde.
Całość koordynuje:
Anna Kornelia Jędrzejewska - kierowniczka Pracowni Etnografii MOB, badaczka historii jedzenia, organizatorka wydarzeń kulinarnych.
W organizacji wydarzenia uczestniczą szefowie kuchni i kucharze z
- Warzelnia Piwa w Bydgoszczy (Mariusz Barczewski, Chetan Sapkota)
- Kuchnia Pałacowa - Pałace Ostromecko – Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy (Mikołaj Bąkowski, Błażej Mirota)
- Apteka Restauracja&Koktajlbar
W ramach wydarzenia odbędzie się także zwiedzanie wystawy „Kurdystan. Oblicza trwania” – w cenie biletu wstępu.
Zapisy: etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl
Wstęp do muzeum – 50 zł
Współpracujemy ze stowarzyszeniem FRYMARK bydgoski oraz Szlakiem Krajoznawczo Kulinarnym "Niech Cię Zakole" wraz z Instytutem Zootechniki - Państwowym Instytutem Badawczym i Music Cafe Szpulka.
Zamierzonym efektem działań w ramach wydarzenia jest stworzenie unikalnej oferty pobudzającej lokalną aktywność w sektorze HoReCa w mało atrakcyjnym turystycznie okresie. Potencjał rozwojowy tego pomysłu docenił Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, który wsparł organizację projektu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Projekt współfinansowany przez Miasto Bydgoszcz.
Partnerem głównym wystawy jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.


______________________
Kalendarz wydarzeń
odbywających się w Bydgoszczy miej zawsze pod ręką dzięki aplikacji mobilnej (Android i iOS).
______________________
Informacje o wydarzeniach przesyłajcie na adres wydarzenia@visitbydgoszcz.pl
______________________
Bydgoskie Centrum Informacji nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany miejsc, godzin i dat wydarzeń. 

do góry

We use cookies to facilitate the use of our services. If you do not want cookies to be saved on your hard drive, change the settings of your browser.

I understand