Cały ten cukier
Gdzie?Cukier jest najczęściej spożywaną substancją. Jak to się stało, że
zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych
umysłów i ciał? "Cały ten cukier" to film, który właśnie o tym mówi.
Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki
sposób obecna w tytule substancja wpływa na człowieka. Reżyser jadł
tylko jedzenie określane jako "zdrowe", a jednak zawierało ono duże
ilości cukru. Film jest jednocześnie zabawny i pouczający, mówi o
problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w
supermarketach znajdziecie niebezpieczne produkty. "Cały ten cukier"
zmieni na zawsze wasz sposób myślenia o "zdrowym" jedzeniu, a także
wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co
możemy zrobić, żeby je zmienić. Żeby lekcja była bardziej wciągająca,
Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu. Reżyser nie
jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i
dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez
60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał on słodkich napojów,
czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko tzw. "zdrowym"
jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi np. o
niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe.
Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w
Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są
edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich
zdrowie. Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym
ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w
zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się
także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich
produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.
zdominował naszą dietę i kulturę? Jakie są tego skutki dla naszych
umysłów i ciał? "Cały ten cukier" to film, który właśnie o tym mówi.
Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki
sposób obecna w tytule substancja wpływa na człowieka. Reżyser jadł
tylko jedzenie określane jako "zdrowe", a jednak zawierało ono duże
ilości cukru. Film jest jednocześnie zabawny i pouczający, mówi o
problemach przemysłu cukrowniczego, a także o tym, na których półkach w
supermarketach znajdziecie niebezpieczne produkty. "Cały ten cukier"
zmieni na zawsze wasz sposób myślenia o "zdrowym" jedzeniu, a także
wyjaśni, skąd wzięły się nasze obecne przyzwyczajenia kulinarne i co
możemy zrobić, żeby je zmienić. Żeby lekcja była bardziej wciągająca,
Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu. Reżyser nie
jadł cukru przez trzy lata. Następnie, pod nadzorem naukowców i
dietetyków, zaczął konsumować 40 łyżeczek tej substancji dziennie przez
60 dni. Sztuczka polega na tym, że nie spożywał on słodkich napojów,
czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko tzw. "zdrowym"
jedzeniem, które tak naprawdę również jest bogate w cukier. Chodzi np. o
niskotłuszczowy jogurt, batoniki zbożowe, soki i płatki śniadaniowe.
Podczas trwania eksperymentu Damon odwiedził społeczność Aborygenów w
Amacie w południowej Australii, żeby zobaczyć, czy rdzenni mieszkańcy są
edukowani na temat efektów spożywania cukru i jak wpływa on na ich
zdrowie. Kolejnym krokiem była wyprawa do USA i spotkanie z czołowym
ekspertem ds. cukru, a także z chłopakiem, który choruje, ponieważ ma w
zwyczaju pić dziennie 12 puszek Mountain Dew. Reżyser przygląda się
także manipulacjom koncernów, które podstępnie dodają cukier do swoich
produktów i robią wszystko, żeby konsumenci się o tym nie dowiedzieli.