Przejdź do treści
EBD 2020
Your official city guide to Bydgoszcz
#visitbydgoszcz

Mali daykm - Dom mojej mamy. Warsztaty kuchni kurdyjskiej

Gdzie?
Mali daykm - Dom mojej mamy. Warsztaty kuchni kurdyjskiej

Informacje od Organizatora:
Mali daykm - Dom mojej mamy
Zapraszamy na pierwsze z cyklu „Kuchnia bez pokoju” – warsztaty kuchni kurdyjskiej.
Kuchnia kurdyjska to żywy ogień i rodzina skupiona wokół niego, to dojrzałe warzywa, bulgur, jagnięcina i jogurt, misterne gołąbki z liści winogron, skupienie przy parzeniu herbaty. Dania koczowników i pasterzy wciąż znajdują się w codziennym menu Kurdów, którzy zachowują swoją tożsamość również poprzez podtrzymywanie tradycji kulinarnych swojego narodu.
Od górskich szczytów Taurusu, na pustynnych nizinach Iraku oraz Syrii, u podnóża gór Zagros jedzą oni dolmy, czyli warzywa, mięso i ryż zawijane w liście winogron, kofty – pikatne klopsiki, pilaw, podpłomyki. Piją mocną herbatę, pogryzając mocno słodkie desery. Posiłki kurdyjskie są zazwyczaj spożywane na podłodze i podawane na małym obrusie umieszczonym na dywanie. Tradycyjnie dania gorące, dania zimne i słodycze podawane są w tym samym czasie.
Zapraszamy na spotkania z kuchnią kurdyjską, podczas których będzie można wysłuchać opowieści o domowym jedzeniu, o istocie sumaku (nie myślcie, że naprawdę wiecie, co to za tajemnicza przyprawa), o daktylach i herbacie, a także nauczyć się gotować kurdyjski bulgur, zupę z liści winogron i lepki deser i zjeść to wszystko na czarodziejskim dywanie, popijając oryginalną herbatę.
Warsztaty poprowadzi pochodząca z Kurdystanu Shahram Ismael, która urodziła się i wychowała w mieście Erbil. Przyjechała do Polski w 2019 roku na studia na kierunku Finanse i Rachunkowość, ukończyła je w październiku 2022 roku. Mieszka w Krakowie i tęskni za kuchnią swojej mamy.
Kuratorką cyklu jest „Kuchnia bez pokoju” jest Monika Kucia -dziennikarka, kuratorka, producentka, performerka. Organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i społecznych, m.in. we współpracy z Polin Muzeum Historii Żydów Polskich i z Muzeum Narodowym w Gdańsku. Współautorka i producentka filmów o charakterze edukacyjno-promocyjnym dla Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny oraz Instytutu Kultury Polskiej w Nowym Jorku.
W spotkaniu weźmie udział Agnieszka Siejka – biolog, podróżniczka, edukatorka. Pracuje na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika w Toruniu, prowadzi zajęcia dla dzieci i młodzieży z edukacji międzykulturowej i globalnej. Koordynatorka projektów lokalnych i międzynarodowych. Prezeska Fundacji Verde.
W organizacji wydarzenia uczestniczą szefowie kuchni i kucharze z
Warzelnia Piwa w Bydgoszczy (Mariusz Barczewski)
Kuchnia Pałacowa - Pałace Ostromecko – Miejskie Centrum Kultury w Bydgoszczy (Mikołaj Bąkowski, Błażej Mirota)
Chef Marcin Szukaj
Apteka Restauracja&Koktajlbar
W ramach wydarzenia odbędzie się także zwiedzanie wystawy „Kurdystan. Oblicza trwania” – w cenie biletu wstępu.
Zapisy: etnografia@muzeum.bydgoszcz.pl
Wstęp do muzeum – 50 zł
O wystawie Kurdystan. Oblicza trwania:
https://bit.ly/3QaXo0Z
Współpracujemy ze stowarzyszeniem FRYMARK bydgoski oraz Szlakiem Krajoznawczo Kulinarnym "Niech Cię Zakole" wraz z Instytutem Zootechniki - Państwowym Instytutem Badawczym i Music Cafe Szpulka.
Zamierzonym efektem działań w ramach wydarzenia jest stworzenie unikalnej oferty pobudzającej lokalną aktywność w sektorze HoReCa w mało atrakcyjnym turystycznie okresie. Potencjał rozwojowy tego pomysłu docenił Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego, który wsparł organizację projektu z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
Projekt współfinansowany przez Miasto Bydgoszcz.
Partnerem głównym wystawy jest Samorząd Województwa Kujawsko-Pomorskiego.


______________________
Kalendarz wydarzeń
odbywających się w Bydgoszczy miej zawsze pod ręką dzięki aplikacji mobilnej (Android i iOS).
______________________
Informacje o wydarzeniach przesyłajcie na adres wydarzenia@visitbydgoszcz.pl
______________________
Bydgoskie Centrum Informacji nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany miejsc, godzin i dat wydarzeń. 

do góry

We use cookies to facilitate the use of our services. If you do not want cookies to be saved on your hard drive, change the settings of your browser.

I understand