Przejdź do treści
EBD 2020
Your official city guide to Bydgoszcz
#visitbydgoszcz

Podróże ze smakiem, Co w trawie, chlebie i zimniakach piszczy

Gdzie?
Podróże ze smakiem, Co w trawie, chlebie i zimniakach piszczy

Informacje od Organizatora:
Co trawie piszczy, chlebie i zimniakach piszczy - Podróże ze smakiem – dr Piotr Prus
Podróże ze smakiem to poznanie nowej technologii odtworzenia pradawnego ziarna na bazie zdeponowanych w banku nasion roślin. Dr inż. Piotr Prus, profesor Politechniki Bydgoskiej opowie o innowacyjnych rozwiązaniach w sektorze rolno-spożywczym. Przedstawi działania trzech Grup Operacyjnych: Pradawne Ziarno, Gardena i Nova Trawa. Dla smakoszy!
Pradawne Ziarno (https://www.facebook.com/PradawneZiarnoPL) to projekt mający na celu wprowadzanie do uprawy i przetwórstwa pierwotnych form pszenic (okrągłoziarnowej i perskiej) oraz produktów z nich wytwarzanych, które charakteryzują się wysoką wartością odżywczą.
Celem projektu Gardena (https://www.facebook.com/ProjektGardena) jest wprowadzenie na rynek nowej odmiany ziemniaka 'Gardena’, wysoko odpornej na zarazę ziemniaka z przeznaczeniem na sadzeniaki i na cele jadalne. Odmiana ta idealnie nadaje się do produkcji ekologicznej oraz konwencjonalnej, dzięki czemu pozwoli na znaczące ograniczenie stosowania chemicznych środków ochrony roślin w uprawie i produkcję żywności w zrównoważony sposób – przyjazny dla środowiska przyrodniczego i konsumenta.
Celem projektu Nova Trawa (https://www.facebook.com/NovaTrawa) jest wprowadzenie na rynek innowacyjnej odmiany życicy trwałej zasiedlonej przez symbiotyczne grzyby endofityczne. Nowa odmiana powstanie w sposób naturalny, poprzez symbiotyczną modyfikację życicy trwałej, na wzór układów symbiotycznych tworzonych w wielkich ilościach przez naturę. Trawa ta będzie charakteryzować się podwyższoną wartością użytkową, m.in. wyższą odpornością na suszę, patogeny i szkodniki, wyższą trwałość, a co za tym idzie również lepszy walory użytkowe, które będzie można wykorzystać zarówno w rolnictwie jak i w miastach.
Spotkanie to będzie połączone z degustacją chleba upieczonego z mąki z pradawnej odmiany pszenicy (okrągłoziarnowej), który wypiekany jest w Bydgoszczy w Pracowni Rzemieślniczej Breadlab (https://www.facebook.com/Pracownia-Rzemieślnicza-Breadlab-280363087142151), która mieści się na ul. Sowińskiego 16 (wejście od ulicy Hetmańskiej, na przeciwko KOWR).


____________________
Kalendarz wydarzeń
odbywających się w Bydgoszczy miej zawsze pod ręką dzięki aplikacji mobilnej (Android i iOS).
______________________
Informacje o wydarzeniach przesyłajcie na adres wydarzenia@visitbydgoszcz.pl
______________________
Bydgoskie Centrum Informacji nie ponosi odpowiedzialności za jakiekolwiek zmiany miejsc, godzin i dat wydarzeń.

do góry

We use cookies to facilitate the use of our services. If you do not want cookies to be saved on your hard drive, change the settings of your browser.

I understand