Monka
Description
Restauracja znajduje się na terenie zabytkowych Młynów Rothera, położonych na malowniczej Wyspie Młyńskiej. Miejsce to zyskało nową funkcję dzięki zespołowi architektów z wrocławskiej pracowni Znamy się we współpracy z architektem Pawłem Tatarą.
Nowa restauracja w Młynach Rothera jest kontynuacją sukcesu lokalu Monka z Torunia oraz klubopiekarni Woda. Po sukcesie lokalu w mieście Kopernika, właściciele postanowili przenieść jego klimat do Bydgoszczy. Zabytkowe mury Młynów Rothera stały się idealnym miejscem na tę kontynuację opowieści o mące. Wnętrza restauracji zostały zaprojektowane przez architektów z pracowni Znamy Się, inspirowanych procesem produkcji mąki i urządzeniami młynów.
Restauracja Monka Młyny Rothera to kuchnia bazująca na tradycjach włoskich i francuskich, to idealne miejsce do spotkań z przyjaciółmi przy pizzy neapolitańskiej czy fracuskiej zupie – Bouillabaisse.
Restauracja mieści się na dwóch kondygnacjach. Na dolnej znajduje się sala dla klientów indywidualnych, na górnej kondygnacji zaplanowano przestrzeń eventową, mieszczącą do 100 osób, dostosowaną do różnego rodzaju wydarzeń.
Projekt wnętrza nawiązuje do historii spichrzów, młynów oraz Wyspy Młyńskiej, tworząc unikalną atmosferę, która łączy historyczne budynki z nowoczesnym światem. Drewniane belki, kamień młyński i elementy technologii młynów tworzą spójną kompozycję wnętrz, które sprawiają wrażenie działającej maszyny. Architekci zainspirowali się urządzeniami młyńskimi takimi jak m.in. bolter czy Hopper-boy do stworzenia unikalnych elementów wystroju.
Monka Młyny Rothera to miejsce, gdzie każdy poczuje się dobrze. Restauracja nie tylko serwuje pyszne jedzenie, ale również sprzyja wydarzeniom i spotkaniom towarzyskim. Zaplanujcie wizytę, by doświadczyć kulinarnych i estetycznych doznań w sercu Bydgoszczy, miejscu powstałym z miłości do jedzenia i historii.